۱۳۸۷ دی ۴, چهارشنبه

Holy Mary مريم مقدس


Holy Mary, originally uploaded by arman-h آرمان.

امشب، شب كريسمس، يا همون
Christmas Eve
هست. خيلی از ايرانيها فكر ميكنند، كريسمس يعنی آغاز سال نوی مسيحی. در حاليكه كريسمس، روز ميلاد عيسی مسيح هست و ارتباطی با سال نوی ميلادی در ابتدای ژانويه نداره. اما مثل ايران، كسایی كه در عمل اساساً مذهبی نيستند از تعطيلی اون استفاده ميكنند و پيشاپيش به مسافرتهای سال نو ميرند

۱۳۸۷ دی ۲, دوشنبه

عبور


عبور, originally uploaded by arman-h آرمان.

راه را پيموده ای
شكيبا باش
آنجا كه ديوارها بهم می رسند
و سنگفرش كوچه تمام می شود
مرگ
از روزنه ای سپيد
تو را انتظار می كشد


ه - آرمان

۱۳۸۷ آذر ۲۵, دوشنبه

درگذشت كارآگاه درك




"كار آگاه درك" مرد! هورست تاپرت كه با بازی در نقش كارآگاه درك در سالهای ١٩٧٤ تا ١٩٩٨ محبوبترين بازيگر سريالهای جنایی در آلمان بود، روز شنبه در سن هشتاد و پنج سالگی در بيمارستانی در شهر مونيخ در گذشت. اورسولا، همسر وی، در روز دوشنبه به نشريه ی "بونته" گفت، همسرش تا همين چندی پيش حال مساعدی داشت و صرفاً در چند روز گذشته حالش به يكباره به وخامت گراييد. او كه مايل به ارائه ی بيشتر جزييات درباره ی بيماری ِ همسرش نبود، در ادامه افزود: " مرگ او ناراحت كننده است، اما او اكنون در آرامش است. او به آنچه كه می خواست در زندگی رسيد".
"درك" كه در ٢٨١ قسمت برای شبكه ی زد دی اف ساخته شد، از تلويزيون بيش از يكصد كشور دنيا پخش شد. تاپرت در سال ١٩٢٣ به دنيا آمد و بعد از جنگ جهانی دوم ابتدا بعنوان كتابدار مشغول به كار شد. تا اينكه يك كارگردان تئاتر بنام كورت مولهارت او را به بازيگری گرفت. بازی او با استقبال تماشاگران مواجه شد و او پس از ازدواج با اورسولا در سال ١٩٥٧، به سينما راه يافت و در فيلمهای مثل "خانواده در آمريكا"، "سگ و قلعه ی بلك وود" و ...بازی كرد.
پس از گذشت ٢٤ سال از بازی در نقش درك كناره گرفت. ديگر خسته شده بود و علاقه ای به حضور در تلويزيون نداشت. در هنگام خداحافظی از اين نقش گفت: "من در زندگی ام بی نهايت كار كرده ام و حالا بايد سرانجام كمی از آسودگی لذت ببرم. "

لينك منبع: سايت ياهو

۱۳۸۷ آبان ۳۰, پنجشنبه

ناگفته هایی از جنگ ايران و عراق - ايرج فرهومند

در سه راه دهلران پلی وجود داشت كه آن سوی پل، نيروهای عراق كاملاً متمركز بودند و از آنجا دهلران را زير آتش می گرفتند. به همين جهت پيشرفت نيروهای ارتش فلج شده بود. تنها راه حمله به نيروهای عراق، گذشتن از اين پل بود، اما اين پل از لحاظ استحكام، قدرت آن را نداشت كه تانكهای ارتش و در پشت آنها نيروههای زمينی از روی آن عبور كنند. فرماندهان ارتش از لحاظ استراتژيك به اين نتيجه رسيده بودند كه به هر قيمتي بايستی نيروهای عراقی را ازآن منطقه عقب برانند.

ايرج فرهومند تحصيلات خود را در رشته راهسازی در آمريكا به پايان رسانده و تخصصش را در بخش پل سازی از دانشگاه بركلی كاليفرنيا رفته بود. او در ادامه بررسی های علمی، در رشته سنجش زلزله و محاسبه خطرات آن برای نيروگاه های اتمی در فرانسه كار می كرد. برخی از تحقيقات علمی او در اين زمينه هنوز در دانشگاه بركلی تدريس ميشود.

ايرج فرهومند موفق شد در ظرف چند روز، با محاسبه های دقيق برای زدن پايه های اضافی به زير پل ، اين امكان را فراهم آورد كه تانك های ارتش موفق شوند از روی آن عبور كنند. با گذشتن تانك های ارتشی و در پشت آن سر آنها، نيروهای نظامی، نيروهای ايرانی موفق شدند صدمات سنگينی به ارتش عراق وارد سازند و آنها را به عقب نشينی وادارند. خبر اين واقعه در منطقه پيچيد. من شنيدم كه فرماندهان ارتش و سپاه پاسداران همه شيفته او شده بودند.

اما او سرنوشت تلخی داشت. چندی بعد شنيدم او را به عنوان عضو حزب رنجبران شناسایی و توسط كميته اسلامی منطقه ی دهلران تيرباران می شود. افسری كه او را لو داده بود وابسته به حزب توده بود و خود نيز پس از مدتی بدست كميته ای ها كشته می شود.

سالها پس از مرگ او، رژيم جمهوری اسلامی با دولت فرانسه تماس گرفت تا يكی از متخصصان خود را برای ارزيابی از موقعيت نيروگاه اتمی بوشهر و سنجش زلزله و خطرات آن برای نيروگاه به ايران اعزام كند. دولت فرانسه در پاسخ به اين درخواست اعلام كرده بود كه متخصصان اين رشته در جهان انگشت شمارند. يكی از آنها يك ايرانی به نام ايرج فرهومند است كه مدتی در نيروگاه های اتمی فرانسه به كار اشتغال داشته و تا آنجا كه دولت فرانسه اطلاع دارد مدتی است به ايران بازگشته است!

نگاهی از درون به جنبش چپ ايران، گفتگو با ايرج كشكولی، حميد شوكت، نشر بازتاب، ص ٣١٣ – ٣٠٩


سايت حميد شوكت

۱۳۸۷ مهر ۶, شنبه

استدعا از ولی امر مسلمين جهان برای تغيير قبله


با توجه به اينكه برادر شريعتمداری به تازگی از نظريه ی ولی فقيه و نظريه ی نقطه ی ذوب ولايت فقيه هم فراتر رفته و از "دامن كبريایی" آن مقام اقدس سخن گفته است، عاجزانه استدعا داريم، در اين شبهای ميمون و پر بركت، همانند پيامبر اكرم در صدر اسلام، در بين دو نماز خود را با كمك جبرئيل امين، ٣٦٠ درجه چرخانده و قبله را به سمت بيت رهبری تغيير دهيد.

سوره ی رهبری:
الف گاف پ ِ * عده ای گويند چرا سيد علی به جانشينی خدا منصوب شده است * به آنها بگو لازرت و پرت* همانا كه اين ...خوری ها به شما نيامده است و عذاب ٢٠٩ سوزان است

۱۳۸۷ شهریور ۹, شنبه

پيامبر اسلام و گفتمان جامعه ی مدنی


هنگام جنگی كه می خواستند با روميان براه اندازند، به حضرت خبر رسيد كه جمعی در خانه شويلم يهودی اجتماع میكنند و عليه اين جنگ مشورت دارند،
طلحه را با عده ای مأمور كرد.
آنها آن خانه را محاصره كرده آتش زدند، فقط يك نفر توانست فرار كند كه او هم پايش شكست.
٢٣ سال، علی دشتی، ص ٤٠٠

برخی روشنفكران مذهبی تلاش می كنند با خوانش متفاوت دين، چهره ای از آن ارائه دهند كه با المانهای دنيای مدرن سازگار باشد. نمونه ی آن: "مردم سالاری دينی" (بقول كيوسك "دموكراسی دينی، پيتزای قورمه سبزی")

برای لحظه ای صحنه ی بالا را در ذهن خود مجسم كنيد. گروه حاكم موافق جنگی است. گروهی ديگر نظری متفاوت دارد و با جنگ مخالف. اين اقليت بدون آنكه دست به اقدام مسلحانه يا قهرآميز بزند، در منزل و در يك حريم خصوصی درباره ی آن
مشورت می كند. بدستور پيامبر اين خانه را محاصره كرده، ساكنان آن را زنده زنده در آتش می سوزانند. بعد هم پيامبر طبق معمول فی البداهه يك آيه از توی جيب مبارك درآورده می گويد: "گفتند در گرما بجنگ نرويد به آنها بگو آتش دوزخ بسی سوزان تر است" (آيه ٨١، سوره توبه)

۱۳۸۷ شهریور ۵, سه‌شنبه

حمايت مجدد مقام معظم! از رئيس جمهور


"آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی در دیدار محمود احمدی نژاد و اعضای کابینه او، بار دیگر از دولت آقای احمدی نژاد حمایت کرده و منتقدان وی را مورد خطاب قرار داده است." سايت بی بی سی
در حاليكه در اين كشور غير از سه نفر، احمدی نژاد، فاطی رجبی و شوهرش، از مردم كوچه و بازار گرفته تا شخصيت های سياسی، از جناح رقيب گرفته تا جناح اخوی رئيس جمهوری، ازخودی و غير خودی گرفته تا نخودی، صدای اعتراض و فرياد بی كفايتی اين دولت بلند شده است، كشور در تمامی عرصه ها با بحران جدی مواجه و در آستانه ی انفجار است، رهبر معظم! دوباره و سه باره از اين دولت با تمام قوا حمايت كرده و غير مستقيم سرقفلی اتاق رئيس جمهوری را پيشاپيش برای پنج سال ديگر به او داده است.
در پاسخ به چرایی اين موضوع شايد گفتاری از ناصرالدين شاه كه حكومت پنجاه ساله اش در اين سرزمين، به استبداد كبير معروف شده، راهگشا باشد: اعتمادالسلطنه از او نقل می كند:
من وزيری می خواهم كه فرق كلم و استكهلم را نفهمد*
-به زبان خودمانی هر را از بر تشخيص ندهد.-
بعد از پيروزی انقلاب و تفاهم برسر نام و نوع حكومت جديد، انتخابات برگزار شد و خمينی عليرغم اصرار طيفی از اطرافيان، به وعده ی خود در نوفل لوشاتو عمل كرد و به قم برگشت. رئيس جمهور در انتخاباتی آزاد برگذيده شده، حكومت به مردم رسيده و رسالت او تمام شده بود. اما قدرت طلبانی كه شانسی برای رسيدن به قدرت انحصاری در دموكراسی نمی ديدند، او را مجاب به بازگشتن كردند. در واقع از همان روزی كه خمينی از قم بازگشت، فاتحه ی حكومت جمهوری خوانده شد. با اسكان او در جماران انحصارطلبان با تعارضی در قانون مواجه شدند. چون در يك حكومت جمهوری، رئيس جمهور بالاترين شخص مملكت است، لذا ولايت فقيه را تئوريزه و آنرا وارد قانون اساسی كردند. از آنجا كه جای رئيس جمهور و نخست وزير در حكومت با جای ولی فقيه و رئيس جمهور عوض شد، اصلاحيه ی قانون اساسی، چند سال بعد، مقام تشريفاتی نخست وزير را بكلی حذف و آنرا تبديل به مقام تشريفاتی معاون اول رئيس جمهور نمود. در واقع ما در ايران ١٨ سال است يك "رئيس جمهور مادام العمر" داريم كه با سياست های خود كشور را اداره می كند و نه تنها مردم، بلكه دستگاههای سياسی هم از لحاظ ساختاری توان تغيير اين فرد و سياست ها و جهت گيری های اصلی و اساسی حكومت را ندارند و آنكه ما او را -آنهم با تقلب از ميان چهار نفر منتخب-انتخاب می كنيم، "نخست وزير است" كه توان چندانی ندارد و قرار است كاريكاتوری از آزادی انتخابات و مردم سالاری باشد. از ميان نخست وزيران سابق، رفسنجانی مقامی همسنگ و هم وزن خامنه ای بود كه با تدبيری "رهبری" را بعد از فوت خمينی به او تقديم كرد و خود به هشت سال قائم مقامی قناعت، دستيار او خاتمی در اثر يك اشتباه تاكتيكی از زير دست شورای نگهبان در رفت و به قدرت رسيد، اما چند ماه نگذشته آب پاكی را روی دست بيست ميليون ايرانی ريخت و رسماً التزام خود را به ولايت فقيه اعلام كرد، اما گستاخی های خودش را داشت و آقا كلی خون دل خورد! تا اينكه يك روز صبح كه كربی بين دو نماز خوابش برده بود، برادران بسيج و سپاه، يك آدم هالوی يك و نيم متری را كه نه الفبای ديپلماسی را می داند، نه اقتصاد، نه سياست، آوردند و منتخب مردمش كردند! اين آدم با جمع كردن آدمهایی مانند خودش، يك مجموعه ای از آدمهای نادان، بی سواد، چاپلوس و بادمجان دور قاب چين بوجود آورده كه بی كفايتی آنها كشور را در سراشيبی سقوط برده است، اما چفيه ی آقا را سر سفره بو می كشند و آنرا به صورت طفل شان می مالند كه متبرك شوند. بنابراين چه عجب كه خامنه ای در موقعيتی قرار گرفته است كه بی شك حتی ناصرالدين شاه در گوربه او غبطه می خورد.
"من وزيری می خواهم كه فرق كلم و استكهلم را نفهمد"*
*تكوين سرمايه داری در ايران، محمدرضا فشاهی،ص ٣٦٠

۱۳۸۷ مرداد ۳۰, چهارشنبه

امكان دريافت ويزای كار از استراليا برای فارغ التحصيلان مهندسی



به گزارش خبرگزاری ايرنا،
"دولت استراليا براي جذب نيروي کار در تمامي رشته هاي مهندسي به ايران در خواست داده است...درخواست استراليا در اين زمينه داراي شرايطي مي باشدکه يکي از آنها اين است که
فقط فارغ التحصيلان رشته هاي مهندسي دانشگاه امير کبير و تهران را جذب مي کند ."

يك سيستم آموزشی ١٢ سال برای يك نسل هزينه می كند،
بهترين ها و با استعداد ترين های آنها از ميان صدهاهزار تن به دانشگاههای معتبر تهران راه می يابند،
اين سيستم آموزشی پنج سال هزينه می كند و از آنها مهندس می سازد،

كشور استراليا بهترين های يك سرزمين ديگر را، كه از ميان صدها هزار تن، برگزيده ترين هستند و برای آنها ١٧ سال هزينه شده است، دعوت به كار می كند.

در همان سيستم اولی، يكی با مدرك فوق ديپلم، آنهم احتمالاً مكاتبه ای از دانشگاه آنلاين دارغوزتپه، وزير كشور است. مهمترين سابقه ی نماينده ی مردم در مجلس، طرح سؤالات عربی اول تا چهارم دبيرستان است، در سال نوآوری، جوان نمونه ی كشور در چماق داری و چاقوكشی، صندلی های عقب پرايد را برداشته، وانت توليد كرده. در اين سيستم، سی و سه سال است يك نيروگاه را تمام نكرده ايم و حتی پول ودكای مهندس روس* را از جيب مردم می دهيم، اما رفتن ٩٧ درصد المپيادی ها به خارج به تخم چپ آغا هم نيست.

*جایی خوانده بودم، روسها در روی درب اتاقهای حساس فرماندهی و كنترل نيروگاه بوشهر -كه يك پروژه ی صد در صد داخلی و ملی ميهنی است!- با خط زيبا و زبان ثليث پارسی نوشته اند "ورود ايرانی ها بدون اجازه و هماهنگی ممنوع" و حتی رئيس جمهور منتخب آغا و هيئت عزاداری همراه را هم تويش راه نداده اند!

عكس از هلو

۱۳۸۷ مرداد ۲۹, سه‌شنبه

مکتب در فرایند تکامل


شکل‌گیری اعتقادات اسلام شیعی

(اين مقاله ازآقای اشكان شيرازی است و از سايت بی بی سی كپی شده است. از آنجا كه لينك ارسالی به بالاترين بخاطر عدم دسترسی من به فونت فارسی حين مسافرت، دچار ايراد شد، مجبور شدم اين مطلب رو اينجا كپی كنم:-(
تصویر روی جلد ترجمه فارسی کتاب

"مکتب در فرایند تکامل" ترجمه‌ای است از کتاب "بحران و تثبیت در دوران شکل‌گیری اسلام شیعی: ابوجعفر ابن قبه رازی و سهم او در اندیشه شیعه امامی" به قلم سید حسین مدرسی طباطبایی. پیش از این، ترجمه دیگری هم از این کتاب در خارج از ایران منتشر شده بود اما این ترجمه با مقدمه حدوداً ۲۰ صفحه ‌ای مترجم، مشخصاً برای انتشار در ایران آماده شده است.

توجه به عنوان اصلی کتاب برای فهم شکل‌بندی و فصول آن مفید است. کتاب شامل دو قسمت جداگانه است. قسمت اول که در چهار بخش تدوین شده، نوشته پژوهشی مدرسی را درباره دوران شکل‌گیری اندیشه شیعی در سه قرن نخست دربردارد. قسمت دوم کتاب یا همان "ضمائم"، مشتمل است بر دو رساله از ابن قبه رازی، یک پاسخ به او، بخشی از کتاب التنبیه نوبختی، بخشی از کتاب المقالات و الفرق اشعری و بخشی درباره خاندان‌های حکومتگر شیعی در بغداد در اواخر عصر غیبت صغری.

قسمت نخست کتاب قرار است زمینه، اهمیت و ویژگی‌های اندیشه کلامی ابن قبه را که رسایلش به ضمیمه آمده است روشن کند؛ یعنی کاری که مولف نهایتا در بخش چهارم از این قسمت بر پایه آنچه تا پیش از آن گفته به آن می پردازد. اما این قسمت پژوهشی به خودی خود بیش از این است. در بررسی حاضر هم عمدتاً تصویری از همان بخش پژوهشی نوشته مدرسی به دست می دهیم.

ابن قبه که در اواخر قرن سوم هجری می ‌زیست متکلمی معتزلی بود که به تشیع گروید. اهمیت او در آن است که در دوران موسوم به "غیبت صغرا" (۲۶۰- ۳۲۹ هجری) که به تعبیر مدرسی "سخت ترین و بحرانی ترین دوره تشیع امامی بود"، استدلالهایی کلامی در دفاع از عقاید شیعه درباره امامت و توجیه بحران پدید آمده بر سر آن نوشت که بعدها از سوی دیگر متکلمان شیعی هم نقل و اقتباس شد. این مهم در حالی بود که تا پیش از آن جامعه شیعی نسبت به استدلالهای کلامی خوشبین نبود و متکلمان نیز بخش کوچکی از نخبگان شیعی را تشکیل می دادند (صص ۲۱۰ تا ۲۱۳).

سیاست و اجتماع

نخستین بخش کتاب به "تکامل مفهوم امامت در بعد سیاسی و اجتماعی" می پردازد. مدرسی پس از توصیف گرایش عاطفی مسلمانان به خاندان پیامبر شرح می دهد که چگونه اعتقادات مربوط به احقیت علی ابن ابی طالب و فرزندانش به خلافت، گرایشی را در میان بخشی از جامعه مسلمانان شکل داد که اگر چه از نظر فقهی در ابتدا از سایر مسلمانان جدا نبودند اما از نظر سیاسی در جبهه مخالف حاکمیت اموی قرار داشتند. در نهایت جدایی فقهی شیعیان از "سواد مسلمانان" در اوایل قرن دوم هجری آغاز شد (۳۰).

به کار بردن تعبیر "امام" برای فرزندان علی که دلالت بر "ریاست عالیه بر امور دین و دنیا" داشت (۳۳) بر این ذهنیت در شیعه و بسیاری دیگر از مسلمانان دلالت می کرد که این امامان سرانجام روزی قیام خواهند کرد و خلافت را که حقشان است باز خواهند گرفت. تصویر قیام کننده خاندان پیامبر (قائم آل محمد) جزء اساسی مفهوم امامت شیعی بود. به همین دلیل عدم تمایل امام پنجم و ششم (باقر و صادق) برای قیام و در دست گرفتن حکومت برای شیعیان مسئله ساز شد. همه، حتی عباسیان انتظار داشتند که امام صادق قیام کند یا در قیام نقشی اساسی به دست گیرد و هنگامی که چنین نشد، بحرانی اعتقادی برای شیعیان رخ داد (۳۵ تا ۳۷). این در حالی بود که در میان دیگر فرزندان علی خصوصاً از شاخه شیعیان حسنی افرادی دست به قیام زدند و سرکوب شدند (۱۱۲).

پیامد این بحران بازبینی هایی در مفهوم امامت بود. از جمله این بازبینی ها می توان به طرح نظریه عصمت امام اشاره کرد که تا پیش از آن سابقه نداشت (۳۹). در همین زمینه اعتقادات فوق طبیعی درباره امامان گسترش یافت. نظیر اعتقاداتی که پیش از آن فرقه های شیعه دیگر مانند کیسانیه مطرح می کردند (۴۰) و امام را قطب آفرینش و لازمه ادامه آن می دانستند (اهمیت او فراتر از آن بود که قیام بکند یا نکند).

پس از این دوره، کشته شدن امام هفتم و انتظار ظهور او و تب و تاب ولایت عهدی امام هشتم هم بر این بحران ها افزودند. اما عاملی که بیش از پیش به گسترش عقاید مافوق طبیعی درباره شخصیت امامان دامن زد خردسال بودن دو امام نهم و دهم در زمان رسیدن به امامت و پرسش هایی بود که این امر درباره توانایی و علم ایشان برای شیعیان برانگیخت. در توجیه این مسایل سرانجام نظریه های فوق طبیعی و غلو آمیز دست بالا را گرفت (۴۲).

مدرسی می گوید رویکرد سیاسی امام هفتم در برابر حکومت، به نسبت دو امام پیشین، تفاوت داشت. امام هفتم شیعیان از نظر سیاسی فعال تر بود و با دستگاه حاکم مقابله جویی می کرد. اما نکته اساسی و تحولی که او ایجاد کرد تاسیس نظام وکالت مالی برای دریافت وجوهات از شیعیان بود (۴۰).

امامان شیعه تا پیش از امام باقر خمس نمی گرفتند و از زمان امام صادق هدایا را قبول می کردند. دریافت خمس به عنوان سهم مشخصی از درآمد شیعیان از زمان امام دهم، هادی از طریق همان نظامی که امام هفتم بنیاد گذاشته بود نظم یافت. این نظام به تدریج شکل هرمی را گرفت که معتمدان امامان را در خود جای می داد (۴۴ تا ۴۹).

نظام وکالت نقش تعیین کننده ای در تحولات تشیع بازی کرد. هنگامی که عباسیان سرانجام امام هفتم را در زندان کشتند، گروهی از پیروان او مرگش را باور نکردند و در میان ایشان این اعتقاد رایج شد که او غایب شده وظهور خواهد کرد. این گروه از شیعیان امام کاظم که ظاهراً اکثریت بودند، به واقفیه مشهور شدند و تا قرن ششم هجری دوام پیدا کردند (۱۲۲ تا ۱۲۳). مورخان نقش وکلای مالی را که می خواستند به نیابت از امام کشته شده، همچنان وجوهات شرعی را دریافت کنند در ادامه این اعتقاد جدی می گیرند (۱۲۵).

مدرسی همچنین به کشمکش هایی اشاره می کند که میان امامان دهم و یازدهم با وکلایشان پیش آمد (۵۲). در یکی از این وقایع کار درگیری امام دهم با یکی از وکیلانش چنان بالا گرفت که دستور قتل آن وکیل، فارس بن حاتم، صادر شد (۱۴۲ تا ۱۴۵). بعداً طرفداران فارس نقش مهمی در ماجرای جعفر برادر امام یازدهم که همزمان با او ادعای امامت داشت، بازی کردند.

اما مهم ترین نقش را در میان وکلای مالی امامان، عثمان بن سعید عمری وکیل امام یازدهم پیدا کرد. او همان کسی بود که با مرگ امام عسکری اعلام کرد که او فرزندی داشته که از بیم خطر پنهان شده است. نهاد وکالت امام یازدهم به این ترتیب در خاندان عثمان امتداد یافت و با لغو آن دوران "غیبت کبری" امام دوازدهم آغاز شد (۵۳).

علم، معنویت و بحران رهبری

بخش دوم کتاب به "تکامل مفهوم امامت در بعد علمی و معنوی" می پردازد. این بخش دیدگاه های مختلفی را شرح می دهد. از یک سو عده ای اعتقاد داشتند خداوند بخشی از امور خود را به امامان تفویض کرده (مفوضه) یا به هر ترتیب درباره شأن آنها غلو می کردند (غلات). از سوی دیگر کسانی معتقد بودند امامان تنها "علمای ابرار" هستند، دیدگاهی که گویا امامان شیعه از جمله امام ششم هم آن را تایید می کردند (۷۵).

مدرسی با اشاره به زمینه های اجتماعی مقبولیت دیدگاه های مختلف و ارتباط متقابل امامان شیعه با گروه های مختلف شرح می دهد که چگونه نظریه های فوق طبیعی پس از مرگ امام هشتم و مسئله امامت فرزند خردسالش قوت گرفتند و در قرن سوم هجری شکوفا شدند (۸۲). مدرسی شرح می دهد که غلات مخالفان خود را به ضدیت با "آل علی" متهم می کردند (۸۶) و به جعل حدیث و تهیه کتابهای حدیثی به نفع عقاید خود دست می زدند (۹۶). عمق تاثیر جعل احادیث بر اعتقادات شیعه چنان بود که به گفته مدرسی برخی از محققان از میان ۱۶۱۹۹ حدیث کتاب مهم کافی، ۹۴۸۵ حدیث را جعلی می دانند (۱۰۲).

بخش سوم کتاب "به بحران رهبری و نقش راویان حدیث" می پردازد. پس از ماجرای قیام نکردن امام صادق در زمینه امامت و رقابت شیعیان حسنی با او، مرگ فرزند مورد علاقه او -اسماعیل- مسئله ساز شد. ظاهراً امام صادق در مورد او وعده امامت هم داده بود (۱۱۹). مرگ اسماعیل از سوی بسیاری از شیعیان باور نشد و ایده غیبت و امامت او برای اکثریت شیعیان آن زمان جدیت یافت تا آنجا که با پیوستن یکی از غلات مشهور زمان به نام ابوالخطاب به جمع قائلان این عقیده، مذهب شیعی اسماعیلی نضج گرفت. (۱۱۹)


بحران در میان کسانی که به راه مذهب اسماعیلی نرفتند باز هم ادامه یافت. پس از مرگ امام صادق، عبدالله پسر بزرگ او پس از هفتاد و دو روز امامت درگذشت. امامت پس از او به موسی کاظم رسید. با مرگ موسی کاظم در مورد او نیز ادعای غیبت تکرار شد و بسیاری به امام هشتم نگرویدند. پس از مرگ امام هشتم از او ظاهراً تنها یک فرزند باقی مانده بود. این کودک خردسال تنها گزینه برای امتداد امامت بود، به این ترتیب شیعیان به دنبال کس دیگری نرفتند اما بحران چنان که آمد در نظریه رخ نمود.

پس از مرگ امام نهم خدمتکار او در میان جمع شیعیان حاضر شد و گفت که امام جواد، تنها فرزندش هادی را که هفت سال داشت جانشین خود کرده است. به نوشته مدرسی تنها یک نفر به این مسئله اعتراض کرد که او هم به شدت مورد عتاب خدمتکار قرار گرفت (۱۳۱).

بحران رهبری شیعیان باز هم ادامه پیدا کرد. ابوجعفر محمد فرزند ارشد هادی که پدر به اوعلاقه داشت و وعده امامتش را داده بود سه سال پیش از مرگ پدر درگذشت (۱۳۲). در این زمان علاوه بر زنده شدن دوباره بحث درمورد بداء (تغییر اراده خداوند، یا آشکار شدن اراده پنهان او) این مشکل پیش آمد که پس از هادی برخی از شیعیان فکر کردند فرزند بزرگ بعدی یعنی حسن عسکری از روی اضطرار به امامت برگزیده شده (۱۳۴).

مدرسی می نویسد که امام یازدهم در تمام مدت امامت خود از روز نخست با ایراد کسانی مواجه بود که رفتار او را "منطبق با رفتار اجدادش" نمی دانستند، از نامه هایش "غلط های دستوری" می گرفتند و "در مورد پاکی و تقوای او سخنان بی ادبانه می گفتند" (۱۳۵).

مشکلات امام عسکری با وجود جعفر برادر کوچک ترش که ادعای امامت می کرد باز هم بیش تر شد. در تمام طول مدت امامت عسکری پیروان او و جعفر متقابلاً به امامان یکدیگر اتهام می زدند و در میان این درگیری شدید، شیعیان عسکری نگران بودند که او هیچگاه فرزندی نیاورد و امامت پس از او به جعفر برسد (۱۴۸).

امام دوازدهم

تا زمان مرگ امام عسکری (۲۶۰ هجری) صحبتی از وجود فرزند او در میان نبود (۱۵۱). وقتی او از دنیا رفت عثمان بن سعید عمری اعلام کرد که عسکری فرزندی داشته که هم اکنون امام است (۱۵۲). طبیعی است که باور این امر دشوار بود به خصوص که در میان نزدیکان عسکری در این مورد اتفاق نظر وجود نداشت. مادر عسکری که بلافاصله پس از مرگ او از مدینه به سامرا آمد مدعی بود که یکی از کنیزان عسکری از او حامله است و فرزند هنوز به دنیا نیامده است (۱۵۳). این ادعا که برای کوتاه کردن دست جعفر و خواهرش از ارث باقی مانده از عسکری بود عاقبت به جایی نرسید و آن کنیز حتی تا چند سال بعد هم فرزندی به دنیا نیاورد و ارث عسکری بنابر قواعد فقهی میان جعفر، خواهر و مادر عسکری تقسیم شد (۱۵۴ و بعد).

در این میان عثمان بن سعید عمری که مسئله فرزند داشتن امام عسکری را مطرح کرده بود از سامرا که محل کشمکش بازماندگان او بود به بغداد نقل مکان کرد و همچنان وکیل امام دوازدهم که خود از وجودش خبر داده بود باقی ماند (۱۵۶). در چنین وضعی میان شیعیان و وکلای امام پیشین تشتت پیدا شد و بنا به قولی، اکثریت جعفر را به عنوان امام به رسمیت شناختند و بسیاری هم از مذهب تشیع دست برداشتند (۱۵۶ تا ۱۶۱). در میان شیعیانی که به مرکز جغرافیایی امامت نزدیک بودند عدم پذیرش وجود فرزند عسکری بیشتر شایع بود (۱۵۶). ظاهراً شیعیان خارج از عراق که دور از محل رخداد وقایع بودند و به واسطه وکیلان دیگر از مسایل مطلع می شدند بیشتر این مسئله را پذیرفتند.

برای پذیرندگان وجود فرزند عسکری در ابتدا پنهان بودن او مشکل ساز نبود. آنها فکر می‌کردند او که با رفع شدن خطر و در زمان کسانی که به وجودش شهادت داده اند و او را می شناختند ظاهر خواهد شد (۱۶۸). وقتی زمان غیبت به درازا کشید، توجه راویان حدیث به روایت هایی جلب شد که در زمان کشته شدن امام علی یا امام موسی کاظم در مورد ظهور و غیبت امام در میان شیعه رایج شده بود. اینها اغلب روایت هایی بودند که تا آن زمان خط تشیع منتهی به امام عسکری به مقابله با آنها برخاسته بود و آنها را باطل دانسته بود (۱۷۰).

دسته دیگری از روایات که در این دوره مورد توجه قرار گرفت، روایت هایی در میان اهل سنت بودند که در مورد "مهدی"ای که در آخرالزمان می آید صحبت می کردند. قدمت این روایت ها به نیمه قرن اول هجری برمی گشت. تا پیش از آن نه این احادیث و نه خود اصطلاح "مهدی" در ادبیات شیعه وجود نداشت. به علاوه خصوصیات مربوط به مهدی در این احادیث با تصویر شیعی "قائم آل محمد" مطابق نبود(۱۷۴).

مدرسی می گوید که به طور مشخص اشاره به نام مهدی درباره فرزند عسکری در هیچ یک از متونی که از دهه های آخر قرن سوم به جا مانده دیده نمی شود (۱۷۳). در مقابل این حدیث ها در میان اهل سنت مورد توجه بود تا آنجا که چند تن از خلفای اموی و عباسی مهدی نام داشتند (۱۷۳).

شیعیان در دهه های آخر قرن سوم دیگر انتظار داشتند امام دوازدهم، که می بایست در آن هنگام دست کم ۴۰ سالی داشته باشد و دیگر تهدیدی هم متوجه او نبود، ظهور کند و امر امامت را به دست بگیرد (۱۸۰). اما این اتفاق نیفتاد. تا دهه چهارم قرن چهارم نه تنها عثمان بن سعید درگذشته بود بلکه فرزند او که جانشین پدر شده بود و همچنین دو نفر دیگر که از نظام وکالت به ترتیب جانشین آنها شده بودند از دنیا رفته بودند، اما امام هنوز ظهور نکرده بود. در این مقطع "تحیری شدید" جامعه شیعیان را فراگرفته بود (۱۸۳).

در این دوران بود که توجه راویان به حدیث دیگری از اهل سنت جلب شد که امویان آن را در دوره انقلاب ضد اموی نقل می کردند و به نوعی حدیثی ضد شیعه به شمار می رفت. این حدیث می گفت که امامان حق ۱۲ نفر هستند (منطبق بر تعداد خلفای اموی تا زمان نقل آن حدیث) و پس از این عده حاکمان جور خواهند آمد. این حدیث که تا پیش از آن از سوی راویان شیعی "بایکوت" می شد، در اواخر قرن سوم ابتدا از سوی ابراهیم کاتب نعمانی مورد توجه قرار گرفت و پس از آن به قول مدرسی محدثان شیعی آنقدر در باره ۱۲ عدد بودن امامان حدیث "یافتند" که کتاب هایی مستقل درباره آن نوشتند (۱۹۰ تا ۱۹۶). در نهایت ثبات به دست آمد و بقای جامعه شیعی به وسیله همین مجموعه احادیث حاصل شد.

فصل چهارم و آخر کتاب به سهم متکلمان در حل این بحران می پردازد. مدرسی تا این جا تصویری از کلیت ماجرای بحران امامت به دست داده و در فصل آخر به اهمیت ابن قبه و استدلال های او می پردازد که در متن ضمایم کتاب آمده اند.

ترجمه کنونی فارسی از کتاب مدرسی، سوای اهمیت پژوهشی آن، وجوه جذاب دیگری هم دارد که شاید برجسته ترین آنها خواندن همه این وقایع تاریخی با لحنی مومنانه در ترجمه فارسی و مقدمه آن باشد.

***

مکتب در فرایند تکامل
نظری بر تطور مبانی فکری تشیع در سه قرن نخستین
(ویرایش جدید)

نویسنده: سید حسین مدرسی طباطبایی
ترجمه: هاشم ایزدپناه

انتشارات کویر
تهران، ۱۳۸۶ (سه چاپ)
۳۹۲ صفحه، ۴۲۰۰ تومان

مشخصات اصل کتاب:

Crisis and Consolidation in the Formative Period of Shi'Ite Islam: Abu Ja'Far Ibn Qiba Al-Razi and His Contribution to Imamite Shi'Ite Thought

Hossein Modarressi

Darwin Press, Incorporated ۱۹۹۳

۱۳۸۷ مرداد ۲۷, یکشنبه

Christopher Street Day (CSD)

اينكه اين اسم انگليسی در دو كشور آلمانی زبان آلمان و سوئيس از كجا آومده، من نفهميدم، چون اين روز-دوم اگوست- در كشورهای انگليسی زبان Gay Pride يا Pride Parades ناميده ميشه و روزیه كه همجنس خواهان! و همجنس بازان برای دستيابی به حقوقشون و رفع تبعيض و همچنين جلب همذات پنداری و احترام ساير شهروندان، كارناوال راه میندازند.

اين عكس "مردی" است در كارناوال امسال هامبورگ، با لباس و آرايش زنانه، كه علی رغم كلاه قشنگش -با گل های تازه و طبيعی- سرش بی كلاه مونده و هنوز جفت مورد نظر رو پيدا نكرده!

۱۳۸۷ مرداد ۱۰, پنجشنبه

آيا بالاترين چيزی بيش از يك نشريۀ زرد است؟




خصوصيت مشترك نشريات زرد (yellow press) تلاش برای جلب توجه اقشار عادی جامعه است. آنها برای اغوای ديگران به خواندن نشريه، از فرمولهای ساده و ثابتی استفاده می كنند: اروتيك و حادثه.
تيترهایی كه اغواگرند و حس كنجكاوی را برمی انگيزند با درشت ترين سايز ممكن، عكس های بزرگ و رنگی كه يا اروتيكند يا گزارش حادثه ای, تمام ساختار نشرياتی مثل Sun و يا Bild را تشكيل می دهند. اين دومی كه بزبان آلمانی است، با تيراژی حدود چهار ميليون نسخه در روز چاپ می شود و برای خواندنش نيازی به دانستن زبان آلمانی نيست!

سايت بالاترين كه قرار است ظاهراً به همۀ ما امكان تمرين دموكراسی را بدهد، هيچ چاره ای جز افتادن به ورطۀ سليقۀ نازل جمعی ندارد و دليل آن ساده است. تمام كار و هدف اكثريت كاربران بالاترين -مسلماً اقليتی هم وجود داردـ جلب توجه مخاطب و رفتن به صفحۀ اول است. اينگونه است كه عليرغم ممنوعيت، مدام با عبارات "حتماً ببينيد"، "خيلی جالبه" و يا با لينكهای بدون شرح با تيتری كاملاً بی ربط مواجه می شويم. تيتری مثل "يعنی باهام ازدواج می كنه؟" و وقتی روی آن كليك می كنی شامپانزه ای را می بينی كه با اندو‌ه و حسرت به تو نگاه می كند. عكس هایی كه در پست گذاشته ام چهار لينك برتر اين روزند. تصاويری لينك شده در يك چيز مشتركند: اروتيك. يكی از ميليونها تصويری كه می توان هر روز در اينترنت يافت و صرفاً با هوشمندی كاربر و استفاده كمی از چاشنی طنز موفق به جلب توجه می شود...
آيا همين ها هستند داغ ترين مسايل روز ِ ايران و من ِ ايرانی؟

۱۳۸۷ مرداد ۸, سه‌شنبه

روايتی از عبيد زاكانی


شيخنا عبيد زاكانی، غير از چيزهایی كه توی كتاب ادبيات فارسی در مدرسه بما ياد داده اند، روايات نغز ديگری هم دارد. منجمله به روايت او،
قطب الدين شيرازی، استاد ِ سعد الدين مولتانی، "... در حجرۀ مدرسه يكی را می گا...
شخصی دست به در حجره نهاد. مولانا گفت: چه می خواهی؟
گفت: جايی هست كه دو ركعت نماز بگزارم؟
گفت: اينجا جا نيست. مگر كوری نمی بينی ما از تنگی جا دو به دو بر سر ِ هم رفته ايم!

۱۳۸۶ بهمن ۱۳, شنبه

ابتكار جديد نشريۀ اشپيگل در جعل نام خليج فارس


مجلۀ اشپيگل در تازه ترين نسخۀ خود –دوم فوريه ٢٠٠٨- تصوير روی جلد خود را به دوبی اختصاص داده است. با كنجكاوی صفحات آنرا در فروشگاه ورق زدم و با شگفتی با نقشه ای روبرو شده ام كه بر روی آن با ابداعی تازه نوشته شده است: " خليج ع.ر.ب.ی – فارسی"

با اينكه در امريكا و انگلستان مدتهاست محافظه كارانه تنها واژۀ خليج توسط رسانه ها و سياستمداران بكار می رود، تا نه سيخ بسوزد نه كباب، در نشريات و كتابهای آلمانی زبان كه من ديده ام، از جمله دايرﺓ المعارف های مختلف، واژۀ خليج فارس ذكر شده است. شايد اگر اين اقدام توسط يكی از نشريات زرد محلی صورت می پذيرفت، چندان محلی از اعراب نداشت. اما نشريۀ هفتگی اشپيگل را شايد بتوان مهمترين و معتبرترين نشريۀ آلمانی زبان دانست. آنها ابتدا كلمۀ ع.ر.ب.ی را در كنار واژۀ اصلی جا كرده اند و بعيد نيست در مرحلۀ بعدی و پس از مدتی رفته رفته "فارس" آنرا بردارند.